- Élet Máltán - Málta Most -

10+5 tipp, hogy spórolhatsz meg Máltán még egy kis pénzt

2016/09/23. - írta: manapi

wp_20160921_10_59_13_pro.jpg

Mivel Málta nem kifejezetten az az ország ahová félretenni érkezik az ember (az ugye inkább Németország, Svájc stb), ezért érdemes legalább az elején néhány dologra odafigyelni, amivel fontos eurókat spórolhatunk. Sokáig tanultam én is, hogy észrevegyem a lehetőségeket, és nem kérdés, hogy ez az új képességem Apa érdeme! Ezúton is köszönöm neki! 

1. Mi úgy érkeztünk Máltára, hogy nem nagyon ment az angol, ezért miután meglett a helyi Residence kártyánk és épp nyitott volt a jelentkezés (ez általában augusztus) beiratkoztunk angol tanfolyamra. Ez államilag támogatott így sok eurót spórolunk: összehasonlításképpen a lifelong learning 32 hét, heti 1x2 órás alkalom 35€-ba került fejenként, egy magyar lány a facebook csoportban  pedig 12 hetes heti 3x2 órás tanfolyamot 250€-ért hirdet.

2. Egy víztisztító beszerelése nagy kényelmet jelent, és persze gyorsan meg is térül az ára. Ami szerintünk egy alap felszerelés és biztonságosan iható lesz vele a csapvíz az nem a kancsós megoldás, hanem a többlépcsős ozmózisos víztisztító, amit mi is beüzemeltünk. Igaz nem a komplett szettet, hanem annak egy egyszerűbb formáját, vagyis kihagytuk a tartályt a buliból. Így ez annyi kényelmetlenséget jelent, hogy a konyhai mosogató alatt egy kis csapon keresztül csöpögtetős módszerrel töltjük meg a két literes üvegeinket, ami úgy 20 perc. Korábban pedig kiszámoltuk már, hogy ha valaki beszerelteti, olyan 215€-ba kerül, ami egy négy fős család fél éves palackos vízfogyasztásának az ára (ami kb 250€). Magyarul fél év alatt megtérül.

3. Bár ezt a lehetősége sokan ismerik és használják: telefonálásra skype, viber stb, vagy ha mobilt vezetékest hívnánk otthon akkor a MobilVOIP-ot ajánljuk, ami letölthető alkalmazásként, és nagyon jó a minősége, nem utolsó sorban pedig nagyon kedvező percdíjai vannak. Itteni telefonszámra azért szükségünk volt, amihez a Melita szolgáltatót választottuk, kártyás előfizetésben amit 10€-val töltögetünk. Ad hozzá valamennyi mobilinternetet is meg elérést a saját wifi hotspotjaihoz, ami elég jól lefedi a szigetet. Ezenkívül van más szolgáltató és rengeteg csomag is, ezt kinek-kinek a szájízére bízom, hogy melyik a legmegfelelőbb Neki.

4. Vásárláskor: ha van a közelben Lidl akkor én mindenképp azt ajánlom, de sok nagyobb áruházban is érdemes az akciókat vadászni (Pama, Piscopo's stb), sőt sokszor a zöldség, gyümölcs a helyi kofáknál a legolcsóbb, épp csak a minőségükre kell ügyelni. Nekünk a napi bevásárlásra mindenképp a Lidl lett a nyerő, az élelmiszer árai magasan a legjobbak, akciók alkalmával pedig akár egyéb dolgok is. Arról nem is beszélve, hogy már Magyarországon is ebben az áruházláncban vásároltam, és a megszokott termékeik itt is visszaköszönnek. Mindig az egységár alapján választok, ha például két látszólag ugyanolyan paradicsomszósz van a polcon, de nem azonos tömegük, akkor nálam döntsön az ár, azt pedig az egységárában nagyon jól meg lehet különböztetni. Sokszor a darabárat már észre se veszem, a szemem egyből a kis számokra fókuszál, és ez nagyon hasznosnak bizonyult, mert így nem vakítanak el a zöld meg narancssárga címkék.

5. A kiadások és bevételek teljes kezeléséhez, avagy "hol veszítünk el súlyos centeket"-hez, újabban nyomkövető appot használok. Többféle is letölthető az alkalmazások áruházaiból, de nekem a Money Lover jött be, mert ingyenes, Windows Phone kompatibilis és automatikusan szinkronizálja az asztali gépre. Előző posztomban ki is fejtettem, hogy miért is olyan klassz, röviden azért mert egyértelműen látszik, hogy a fagyi drága! Nagyon hasznos dolog, nem is értem miért nem vezettem pontos feljegyzést eddig ezekről... sok parttalan vitát pillanatok alatt le lehet zárni Apával.

6. Szolgáltatások tekintetében nem fogok tudni okosakat írni. Fodrász, manikűr, kozmetikus nálam most nem játszanak, de folyamatosan látom, hogy azért rendre érdeklődnek a facebook csoportban magyar szakemberek iránt, és vannak is itt autószerelők, pedikűrösök, úgyhogy lehet is árajánlatot kérni. Én két hónapja kértem fodrászatra, akkor gyereknek 5€, felnőtt közepes hosszú haj mosás, vágás, szárítás 16€ volt.

7. Mi az orvosokon is rengeteget spórolunk, mert kezdetek óta az állami orvoslást választottuk a gyógyszertári magán rendelések helyett. De ehhez elengedhetetlen a bejelentett munka, vagy ha vállalkozó az ember akkor az, hogy maga után fizeti a járulékokat, így jár csak az ingyenes állami ellátás a health clinic-ekben, vagy a Matter Dei-ben. Az hogy mi ide járunk tisztán csak anyagi okai vannak, mert egyébként mindenki a magán azaz a gyógyszertári rendeléseket ajánlotta. De nekünk az államival semmi problémánk nem volt, mindig nagyon kedvesek, és elég alaposak voltak, bár szerencsére komoly dologgal még nem kellett hozzájuk fordulnunk. A fogorvosok terén is van már tapasztalatunk állami és magán rendelésen egyaránt. Itt sajna úgy tűnik, ha kezelést akarunk akkor csak a magánfogászat jöhet szóba, így ezen nem sokat lehet spórolni.

8. Recycle Malta: ez inkább hosszabb idő után hozza be a rá fordított energiát, de én pár hónap alatt rengeteget spóroltam vele. Részletesen itt most nem írom le, akit érdekel olvassa el a linkelt posztot, lényeg, hogy bármihez ingyen is hozzá lehet jutni ami épp most, vagy később hasznos lehet a számunkra, csak ügyesnek és gyorsnak kell lenni. Legutóbbi szerzeményem két laptop (ASUS, Toshiba), amik ugyan nem mai darabok de kívülről hibátlanok, viszont úgy tűnik mindkettő alaplap hibás. Viszont mivel ingyen hozzájutottunk nem kizárt hogy megéri esetleg megjavítani, de ennek még nem mentünk utána...

9. Közlekedés tekintetében két kicsi gyerekkel az autó szerintem költséghatékonyabb és lényegesen kényelmesebb, mint a busz. A benzin nagyjából ugyanannyi minden kútnál 1,20€ körül, egy teli tank pedig akár 2-3 hétig is kitart a kis távolságoknak köszönhetően, de kerülni kell a dugókat, ha lehet. Ha buszozunk akkor pedig a bérletet ami a legolcsóbb, ezt érdemes kiváltani, így egy utazás a nyári szezonban 2€ helyett 75 cent, (erről itt írtam részletesen), és a tallinja app pedig segít kiszámolni mikor jön a következő busz. Jelenleg Apa busszal jár dolgozni, az autó az egyéb dolgainkhoz kell, na meg ha indul a suli, akkor oda fuvarozom majd a nagylányt reggel, és délután haza.

10. A lakás megfelelő kiválasztása spórolás szempontjából nagyon fontos és azért hagytam a végére, mert ennek kapcsán több tippünk is van (Apa nagyon felkészült ebben, lehet tanácsadással kéne foglalkoznia):

1. Első lakás bérlésekor érdemes ügynökségen keresztül szerződni, mert ezzel felelősséget is vállal (na vannak azért kivételek) a lakásért és a főbérlővel való kapcsolatért, így akár őket is lehet keresni ha probléma lenne, de legalábbis segítenek eligazodni. Ha már rutinosabban mozog az ember Máltán és ismeri az árakat a lakások jó/rossz tulajdonságait, akkor már érdemes lehet kihagyni az ügynököt, így megspórolhatjuk a díját, ami egyszeri fél havi lakbér szokott lenni

2. Meleg víz: ha bojler van érdemes időzítőre tenni, hogy csak estére fűtse fel forróra, napközben általában nem használja az ember, mégis többször bekapcsol feleslegesen. 

3. Napelem, napkollektor, és 2-3 rétegű ablak mindenképp hasznos, de ezek már árban magasabb kategóriájú lakások

4. Napkollektor fűtésre is jó lehet, de ha ez nincs Apa a helyi sugárzó hőre esküszik, infra panel vagy infrafilm (még nem próbáltuk), és szerinte a penészesedés is megelőzhető ezzel

5. Klíma ami hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, ezzel a párátlanítás is megoldható egyszerre, nagyon hasznos és nem is túl ritka errefelé.

 

wp_20160921_11_35_04_pro.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr411734905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2016.09.24. 18:04:01

A villanybojlerrel konkrétan mellényúltatok, sokkal költségesebb a tartálynyi kihűlt vizet újramelegíteni, mint ha naponta párszor pár percre bekapcsol szintentartás végett... Mellesleg ez az állandó fogtechnikázás nem mérgezi meg az életeteket?

Behajtó70 2016.09.24. 22:58:26

Egyetlen jó tipp létezik arra, hogyan tudsz Máltán spórolni: nem mész el!

Előnyök: Málta tényleg nagyonszar hely. Egy szikla. Fa egy sincs. Tele szeméttel. Mint egy lerakótelep. A helyi kaja tényleg szar. Igazából pürés répa mindenben, mindenhez. Jobbkormány, kirándulni nem tudsz. Mindenhol levesznek. A tenger augusztusban is 17 fokos. Valami áramlat van ott. Tengerpart éles-sziklás, a szikalbeach tele elszórt kotonokkal, törött üvegekkel.

Hátrány: megmarad egy csomó pénzed, gondolkodnod kell, hogy mi legyen. De még Vecsésre menni is jobb mint Máltára.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.09.25. 00:56:11

@Behajtó70: te nem ezen a szigeten jartal az hetszentseg.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.09.25. 01:00:44

a 250 euro nevetsegesen keves penz angol orakert, heti 3x mar van annyira intenziv, hogy ragadjon rad, viszont a life long kepzes meg nem er semmit, heti 2 ora angol? mire hazaersz elfelejtesz mindent, hat meg kovetkezo hetre

2016.09.25. 23:10:58

Ha ennyire spórolni kell... akkor minek mentél Máltára?!
Szarul élni itthon is tudnál.

manapi 2016.09.26. 08:12:45

@bandigyerek: Villanybojlert majd máskor.. De egy kicsit zavaró, hogy ennyi gond van a fogainkkal, és a gyerekkel még nem is voltam dokinál :).

manapi 2016.09.26. 08:15:26

@Behajtó70: Örülök hogy megosztottad a véleményed!

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: Igazad van! Nem sok a 250€!!

@nonolet: Nehezek a kezdetek.. Nem csak a pénz miatt döntöttünk így.

audishapi 2016.09.26. 21:31:38

Ne foglalkozz a negatív emberekkel. Nagyon jók az írásaid a kezdetektől követem a blogot. Nagyon tetszik. Mi is ki szeretnénk költözni Máltára. Bár mi venni akarunk lakást.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is