- Élet Máltán - Málta Most -

Medieval Festival - Mdina 2016

2016/04/26. - írta: manapi

Kicsit betegek voltak a csajok egy hétig. Valami enyhe takonykór szerencsére, de egyik éjszaka, amikor a nagyobbik lányomnak felment kicsit a hője, úgy láttam itt az ideje utánanézni a  környékbeli orvosok elérhetőségének és árának. Kértem is néhány ajánlást facebook mamis csoportban ki hova viszi a gyerkőcöket, mik a tapasztalatok a magán és az állami orvosokról.

Itt San Pawl il-Baħar-ban is van jó néhány gyógyszertár ahol rendelnek orvosok, de ezek többnyire általános "házi" orvosok, de van külön gyerekorvos is. Ára 30€/vizsgálat/gyerek. Egy megyével odébb Naxxar-ban ajánlottak még két jó gyerekdokit szintén 30-35€ körüli áron dolgoznak, de legalább délután 5-től, ami abból a szempontból jó, hogy akár Apával is tudnánk menni. Az állami dokit érdekes mód senki nem próbálta (a válaszadók közül legalábbis) ami Mostában van, pedig ez ingyenes, csak hát várni kell és régi SZTK érzés állítólag. Itt nincsenek egyébként szakrendelések ha jól tudom, így ami bejelentkezős (például fogorvos) az a Mater Dei kórházra tartozik és előfordul, hogy egy év várakozási idővel kell számolni. Vagy fel lehet keresni magán dokikat. Nem hiszem, hogy válogatósak leszünk, ha kell, valahova biztos menni fogunk. Megközelítés szempontjából elég tragédia ez is. Mosta és Naxxar 30 perc busszal, 10 perc lenne autóval, de ez persze forgalom függő is.

De mivel egy hét alatt majdnem teljesen meggyógyultak, így bátorkodtunk elmenni vasárnap délután egy kicsit Mdinába a régi történelmi fővárosba. Az időjárás tökéletes ehhez a programhoz, már egy hete 21-22 fok van újra, kicsit szeles és többször változóan felhős, tiszta tavasz, persze eső nélkül. Odafelé csak egy busz maradt ki, így csak fél órát várakoztunk, és még egy fél órát utaztunk átszállás nélkül, ami egész szerencsésnek mondható. Feltűnt, hogy nagyon sok autó volt a környéken, de azt gondoltam, itt a vasárnap, biztos sokan gondolják úgy mint mi is, várost néznek kicsit. Mdina gyönyörű. Ahogy beértünk a várfalak közötti kis utcácskákba csak ámultam és bámultam. A két emeletnyi épületek, a szűk utcák, a színesre festett kapuk hatalmas kopogtatókkal, a cégértáblák, az óriási katedrális, de leginkább az egésznek a hangulata teljesen magával ragadott.

Nem sokkal odébb ütemes dobolást hallottunk:

Kiderült egy fesztiválba csöppentünk újra. Ezen a hétvégén tartották a Medieval Festival-t, ami az Mdina-i középkort hivatott felidézni (990-1090). Korhű ruhákat húztak, kiállításokban mutatták be az akkori szokásokat, például berendeztek egy korhű konyhát, ki lehetett próbálni az íjászatot, megsimogatni egy hatalmas sast, zászlókkal kardokkal tartottak előadásokat és még rengeteg látnivaló, minden utcában más és más. A kilátás is gyönyörű, hiszen ez Málta legmagasabb pontja, és ez esik legtávolabb a tengertől is.

Ettünk fagyit is, ami az eddigi fagyikat jócskán felülmúlta ízében, mert nagyon finom volt. Árában is felülmúlta, mert ez 2,50€-be került, de mondanom se kell teljesen megérte. Nagylányom vaníliát kért, Apa kekszes csokit, én pisztáciát ettem, és persze kislánykám is kapott egy kis tölcsért! Sokáig nem maradtunk talán 2 órát, mert gyorsan hűlt a levegő a szeles időben. Még azért elnéztünk kicsit a közeli játszótérre is, hiszen ez kihagyhatatlan program, akárhol járunk. 

Sajnos hazafelé már nem voltunk szerencsések a buszokkal. Beálltunk egy olyan megállóba ami 2 megállónyira volt a végállomástól, és ahol elég sokan várakoztak. Viszont pont ezek miatt, sajnos több busz is úgy hajtott el, hogy meg se állt, mert már eleve tömeg volt rajta, és amikor észbe kaptunk már késő volt, elmentek az orrunk előtt. Átsétáltunk a végállomáshoz, de ott meg egy órát vártunk, mire végre jött egy nekünk való busz. Elég paprikásak voltunk, és bizony megint felmerült a kocsi vásárlás gondolata. 

Szokásos tengerpart plusz kis búvárkodás is megvolt a múlt héten (relikviák visszakerülnek a tengerbe). A képeken annyira nem látszik, de volt olyan nap, amikor nagy hullámok is voltak, és nagy szél. Itt valami furcsa skála szerint prognosztizálják az erősségét, és volt például 8-as erősségű is, ami már elég kellemetlen, és a 20 fokban olyan 17 fokos körül volt a hőérzet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr588652896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is