- Élet Máltán - Málta Most -

ingatlanár lufi?

2016/07/22. - írta: manapi

albérlet és lakás árak máltán

Szeretnénk az idén télen önálló lakást bérelni, de ahogy most a szezonban nézelődök az árak eléggé elkeserítenek. Nem vagyok ugyan szakavatott, sőt még csak pár hónapja vagyunk ugye a szigeten, de úgy tudjuk a szezon és a szezonon kívüli lakás árak merőben különböznek. Mind bérlés mind vétel tekintetében. Mi hosszútávra szeretnénk bérelni egy két szobás nem óriási lakást, az elvárásaink pedig az elmúlt idő alatt egyre több lett, és gondolom ahogy majd közeledik az aktualitása a dolognak egyre több is lesz.

Most épp, álmaink lakása legalább két külön hálószobás és egy nagyobb nappalis, de nem óriási méretűek, hogy könnyen be tudjunk fűteni, és könnyen lehűteni, tengerre néző legalább egy ablakon, és egy kiülhető terasz, mindezt itt Qawra-ban, a 2017-ben nyitó iskola közelében (legalábbis gyalogtáv közelében). Ezek a lakások most is elérhetőek, de egyelőre megfizethetetlenül magas áron 700€/hó-tól (217000 Ft) felfele. Szürreális. Már csak azért is, mert pár hónap múlva ugyanezek a lakások valamennyivel olcsóbbak lesznek, amikor a fél bagázs elhagyja a szigetet. Vagy egy eladó két szobás lakás Marsascalán, ami tényleg nem egy felkapott (bár egyre felkapottabb) környék 300,000€-ért? Én ezt egy hatalmas átverésnek és kapzsiságnak tartom. A lakások egyre másra épülnek, de hova? Ez a cikk is erről ír.

Hiszen a téli hónapokban is ugyanarról a lakásról van szó, de - mint ahogy már korábban megmondták nekem - ez egyszerű közgazdaságtan: kereslet-kínálat határozza meg az árakat a piacon. El kell fogadni, és remélni, hogy sikerül kifognunk azt a lakást ami jó áron a legjobbat nyújtja nekünk. Ellenben olvastam már olyat, hogy nem is igazán fognak lejjebb ereszkedni már az árak, esetleg csak sokkal kevesebbet, mint amire számítunk. Mindezt bevállalják még úgy is, hogy így fennáll a lehetősége annak, hogy egy-egy lakást hónapokig nem fog tudni kiadni a tulajdonosa. És igen, eszünkbe jutott, hogy ez akkor tényleg jó biznisz lehet, talán venni kéne egy lakást és kiadni, de én azt látom egyre-másra épülnek az új társasházak, de a kínálat is egyre nagyobb, és nem látom, hogy ennek lenne fizetőképes kereslete. Talán azért, hogy ne egy főbérlőnek, tulajdonosnak kelljen fizetnünk, hanem a banknak...? Még nem vagyunk itt elég ideje, hogy ez lássuk, most bőven elég ha jó áron tudnánk bérelni valamit.

Egy másik vélemény szerint az agent-ek (ingatlanügynökségek) rángatják a szálakat, és egy pár éve robbant a lakásbiznisz bomba, amikor is egyre több ügynök jelent meg, és srófolta felfelé az árakat. De sokak szerint irreálisan, mert gyakran semmi alapja nem volt, nem változtattak semmin, csak és kizárólag a kereslet megnövekedése indokolta szerintük a nagyobb bérleti díjakat.

wp_20160722_10_48_51_pro_3.jpg

Elvárható lenne ugyanis, hogy akkor legalább változtassanak a dolgokon, például a rossz minőségű vízvezeték rendszereken, és elektromos hálózaton, akár csak lakáson belül, mondjuk beszerelnek egy nyomásfokozót, hogy ne menjenek tönkre a mosógépek az alacsony víznyomás miatt, vagy hogy kicserélik az elavult és nagyon nem biztonságos villanyvezetékeket, konnektorokat. Egyelőre viszont csak annyi történik, hogy sok tulajdonos a könnyű, gyors és nagy haszon reményében kicserél néhány bútort, esetleg burkolatokat, esetleg légkondit szerelnek be és kifestenek, aztán így kínálják sokkal több euróért (ahogy egyébként sokszor az ügynök diktálja).

De az igény ennél sokkal több lenne: fűtés télen, az említett víz, villany problémák megoldása, a penészesedés megszüntetése, a bogarak, csótányok kiirtása, esetleg napelem, napkollektor felszerelése a gazdaságosabb rezsidíjakért, és még lehetne sorolni. 

Málta összességében elég sokat próbál tenni szerintem, és markolják is fel az EU-s pénzeket, hogy javítsanak például a közlekedési káoszon, vagy a tömegközlekedésen, de alapvetően itt is csak látszatmegoldásokat vélek felfedezni. És ha a politika mégsem tesz semmi, akkor vannak önkéntes csoportok, többségében külföldiekkel akik próbálnak tenni az igazságtalanságok és a külföldiekkel szembeni diszkrimináció ellen. Néhány hónapja kiborult a bili egy brit csajszinál, aki nem tudta (mert nyilván erről csak a haverok szólnak egymásnak), hogy ha kitölt egy formanyomtatványt, amin a lakás tulajdonosának hozzájárulásával bejelentkezik a címre, akkor sokkal kedvezőbb díjon kapja a közüzemi szolgáltatásokat. WHAT?? Kérdezte Ő, és kiderült ha többen vannak bejelentve ugyanarra a címre, akár hatan (gyerekekkel mondjuk, mint ahogy mi), akkor méééég olcsóbb.. Whaaaaatttt?? és persze ez csak a külföldiekre vonatkozik, a máltai automatikusan az olcsóbbat kapja. Aztán inkább elment egy ügyvédhez, és csinált egy kisebb patáriát. Odáig jutott, hogy az aktuális minisztérium, aztán személyesen a miniszter foglalkozott az ügyével, és napirendre tűzték ennek megvitatását a parlamentben. Hogy lesz-e ebből változás nem lehet tudni, de legalább valami történik, az újságok írnak róla, a helyiek beszélnek erről. Ennél mondjuk összetettebb volt a fenti sztori, de aki akarja elolvashatja a csoportban vissza lehet keresni a témát.

Azóta ugyanitt már több minden felmerült ami súrolja az etika és az EU-s szabályok határait, például a bankok miért nem nyitnak számlát csak nagyon különleges feltételekkel, vagy nagyon magas letétekkel, vagy a lakásárak elburjánzása miatt, és még szerintem nagyon sok mindenről, amit nem is értek. Nemrégiben az Európai Parlament is tárgyalt valami előterjesztést, amiben Ők is közreműködtek, de nem tudtam utánaolvasni, hogy milyen témában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr618907614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is