- Élet Máltán - Málta Most -

harmadik nap

2016/03/22. - írta: manapi

Tetszik! :)

Minden nagyon szép és érdekes, főleg, hogy teljesen úgy érzem egyelőre magam, mint egy turista! Persze, még nem voltak hivatalos ügyek, és még angolul se kellett nagyon beszélnem, néhány szón kívül ami muszáj volt, például boltban. Még úgy emberekkel sincsen sok tapasztalatom, de az biztos nagyon sok a magyar, mert magyarul beszélgetni sok embert hallok. Játszótéren, boltban, utcán és ahol Unokatesó dolgozik, ott szinte az egész személyzet magyar.

Néhány utcánként vannak mozgó zöldségesek, bár még nem vásároltunk tőlük az áru nagyon tetszetős. Nagyon helyi dolog lehet ez. Hatalmas eprek, brokkoli 3x akkora, mint amihez szoktam, és persze különlegesebbek zöldség és gyümölcsök is akadnak. Az articsókát nagyon szeretik a helyiek.

Az utcák nagyon keskenyek, egy babakocsi épphogy elfér, plusz mellettem a nagyobbik lányom még elsétálgat, de ha jön valaki szemből vagy mondjuk szemeteszsák akadály van akkor bizony már elég szűkös. És sajnos nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy magasak a járdák, nem lehet csak úgy letenni a babakocsit, sokszor emelni kell, és az autók is tömötten parkolnak. A másik oldalon vagy kőkerítés vagy garázsbejáró meredeken lefelé. A közvilágítás narancssárga úgy, mint Budapesten, csak talán itt kicsit alacsonyabban vannak és az épületek is világos színűek, így valamivel jobbak a fényviszonyok.

Az időjárás eddig nagyon kellemes volt. Tegnap erős szél fújt ugyan (babakocsit simán elvitte ha nem volt lefékezve), de nem volt hideg, mondjuk kellemes, de a széltől viszont megfájdult a fejem. Ma először láttam összefüggő felhőtakarót, de délutánra teljesen kiderült és nagyon meleg van, viszonylag szélcsendes. 20-22 fok árnyékban, úgyhogy most szellőztetjük a lakást, hogy jusson ide is. Mivel itt minden kőburkolat, ezért a melegedés még odébb van, ahhoz tartós jó időnek kell lenni, hogy átmelegedjenek. Holnap viszont hidegfront érkezik.

A lakás elég tetszetős, 550€/hó-ért mindenképp. Sok rosszat lehetett olvasni a máltai lakásokról (penész, bogarak, gyíkok, csótányok), de szerencsére egyik sincs itt. Nagyon hosszúkás a lakás: a két vége szobára végződik és közte legalább 15 méter van. A folyosóról nyílik mosókonyha, még egy szoba, egy fürdő + wc és egy nappalis konyha. Nagyobbik lányom jól be tudja biciklizni! Van erkély is, bár ez inkább csak teregetésre szolgál. A konnektorok angol stílusúak, amik ráadásul elég gyatrán is működnek, és elég furcsa hogy ilyet használnak, mert szinte minden eszközük európai dugóval van ellátva, tehát alap hogy mindenhez vásárláskor kapnak átalakítót is. De sajnos sokszor azok is nagyon gagyi minőségűek, így volt hogy zizegett benne az áram, vagy egyszerűen nem működik ha elosztót rakunk rá. Eszközökkel (mosógép, vasaló, evőeszközök, tányérok, edények stb.) és szekrényekkel is el vagyunk látva rendesen. Elég sok ruhát sikerült elhoznom, de még így is bőven van hely pakolni. Kaptunk szőnyeget is, de egy íróasztal nagyon elkélne, mert most a számí
tógép egy tükrös fésülködő asztalkán van, és elég keskeny. 

Az árak tényleg drágábbak, de erre valahol fel voltam már készülve, inkább az a rossz, hogy nagyon ki vannak számlálva az euróink most. Éhen nem halunk, de nagyon várjuk az első fizetést. 
A központban egy fagyi kis méretben 1,5€, 1 liter tej 0,83€, kenyér fél kilós 0,60€, babakaja egy üveg 2€ körül, utazás 2 órára 1,50€, cigi 4,80-5,50€ körül. Az árak boltonként eltérnek, és a lidl a tapasztalatok szerint a legolcsóbb eddig. A helyi kenyér egyébként nagyon finom, kívül ropogós kicsit sültebb, néhol égettebb, mint amit megszoktunk, belül buborékos könnyű tésztájú. Vizet még nem vettem, de azt számoltuk, ha hosszútávra rendezkedünk be, akkor érdemes lesz újra beinvesztálni egy ozmózisos víztisztítóra. Itt pár hónap alatt behozza az árát.

10-15 perc sétára van egy apró kavicsos tengerpart, pár méter hosszú csak, de a vizet nézni és megérinteni tökéletes hely. Hátránya hogy pont fölötte van egy teraszos étterem, és ha buliznak szemetelnek, ez sajnos meg is látszik. Szerencsére az apró kavicsok szépen lekerekítik az üvegszilánkok széleit. Mindkét lányomnak nagyon tetszik ez a hely a nagyobbik homokozósat játszik, a kisebbik megkóstolgatósat :). 

A közeli (tényleg közeli kb 50 méter) játszótér sem rossz, ilyen állapotúhoz vagyunk szokva. Van két nagyoknak és két kicsiknek való hinta, egy javításra szoruló mérleghinta egy csúszda, egy rugós kutyahinta, és középen szökőkút. Fél méter magas kőkerítéssel az egészet egyfajta labirintussá változtatták, jókat lehet mászni rajta és szaladgálni. Fa is van és rengeteg pad, de nem gondolom, hogy 35 fokban gyakori program lesz. 

A játszi mellet van három gyümölcsfa is. Az egyik citrom, a másik narancs és egy számomra ismeretlen, kinézete alapján talán citromfa lehet ez is. Ahogy láttam itt is van néhány növény amelyik lombot vált, viszont a muskátlik hatalmasak, hiszen azok meg át tudnak telelni, több más növénnyel együtt. Van sok papagájvirág is:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr648511388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is