- Élet Máltán - Málta Most -

vettünk egy autót

2016/06/11. - írta: manapi

Igen, igen, végre, végre! 

wp_20160609_19_17_52_pro.jpg

wp_20160609_19_18_05_pro.jpg

Egy jó ideje már nézegettük a maltapark.com-on az eladó használt autókat. Ezer euró körüli árban gondolkoztunk, mert az átírásnak is van költsége, és egyből biztosítást is kell kötni (személyre), ami szintén száz eurókban mérhető plusz költséget jelent, és az is előfordulhat hogy lejárt az adója (licence) vagy a műszakija (VRT), ami akkor megint csak önköltség. Az adót és a biztosítást egyébként az autó kora és a köbcentik határozzák meg, eszerint érdemes válogatni.

Nagy csomagterűt kerestünk, jó műszaki állapotban, olcsón fenntarthatót (alacsony adó) és lehetőleg légkondival. Ezek voltak a főbb szempontok, ez alapján sajnos ebben az árban nem igazán találtunk megfelelőt, vagy ami ennyibe került az nagyon leharcolt volt, jobb állapotban drágábban voltak csak. Ebből a Kia Rio-ból csak 3-at árultak a máltaparkon, mindegyiket 1600€ körüli áron, így ez legalább nem volt gyanús. Ami megtetszett az egy 2001-es évjáratú, full extrásnak mondott (persze nem az, pölö elektromos ablakemelő kimaradt), klímás, 2017 márciusig szóló műszaki, de az adót már nem fizették be rá és Balay Auto Dealer nevű kereskedésben (itt van) volt eldugva pár autó közé. Amikor megnézte Apa nem nagyon fért hozzá, kívülről amit láthatott az bejött neki, főleg úgy, hogy a kereskedő félárban odaadja, így nem kell lecsengetni a teljes vételárat, a maradékot pedig havonta törleszthetjük. 

Öt nap múlva hétfőn elmentünk együtt a kis családdal, meg az előleggel a zsebünkben, hogy akkor kipróbáljuk és ha rendben van az autó megvesszük, mert ennél jobbat nem találtunk. Hát a kereskedők enyhén szólva alvilági alakoknak tűntek, de egyébként nagyon kedvesek voltak, annyira beszéltek angolul kb mint mi, vicces is volt a beszélgetés, főleg mert enyhén rá akartak minket dumálni az autóra ("good?" "all right" stb). Naná, hiszen el kellett állniuk másik nyolc autóval, hogy kihozzák ezt egy próbakörre. Apa becsücsült anyósülésre, mentek egy kört, aztán elmondta jónak tartja, nem csörög nem kattog, szépen húz az 1350 köbcentis motor. Észrevettem közben, hogy ahol állt korábban az autó olajfolt van, és később láttuk is hogy csöpög az olaj, na de reméljük csak valami tömítés. Biztos, hogy ütközése már volt az autónak, nem tudjuk milyen mértékű és hol érhette, mert csak a kasznin látszik, hogy itt-ott el van csúszva, a motortérben egyáltalán. Egyébként minden más rendben volt A/C egyből kapcsolt, az autó pöccre indult, csak 75000 km van benne, de sajna belül akad szépséghibája bőven. Mindegy, nagyon akartunk már egy autót, úgyhogy OK, all right, megvesszük! 

Még elvitték őt a közeli biztosítóhoz, ahol gyorsan megkötöttek egy biztosítást az UIA-nál (Untours Insurance Agents), ami szintén a műszakihoz van igazítva 2017 márciusig, úgy mint a licence. 200€ volt most, de a magyar bónuszokat öt évre visszamenőleg át lehet hozni, így ha bemutatjuk legalább a felét vissza is fogjuk kapni a B5 fokozatra. Visszaértek az autóhoz, ahol én közben a két gyerekkel próbáltam vigadozni a kocsik között, persze nem sok sikerrel. Már örültünk, hogy na, mehetünk is haza a szép új verdával, aztán jött a hidegzuhany: nem-nem. Nem érvényes a licence, nincs befizetve, így nem mehetünk forgalomba, és mivel délután négy óra van, és a hivatal csak délig volt nyitva, majd holnapután jól elintézik Ők (mert a kedd ünnepnap). És különben is a teljes 800€ amiben megegyeztünk, már nem is volt meg a biztosítás költése miatt, úgyhogy majd amikor visszamegyünk szerdán hozzuk a maradék pénzt is. Persze ami csak nálunk van pénz hagyjuk ott depositnak, ha már vittünk magunkkal. Nos, én ekkor már elég feszült voltam, hisz látszott megint buszra kell majd szállnunk, fáradtak voltunk, éhesek és szomjasak, és nem örültem hogy még lóvét is legombolnának. Persze kifizettük, lefénymásolták Apa ID kártyáját (enélkül nem lehet Máltán autót venni), adtak egy nyugtafecnit, amire ráírt angolul néhány infót (nagyon vicces le is fotóztam). Semmi konkrétat, csak valami sallang dumát, hát hazafelé erősen gondolkoztam vajon ez alapján hova mehetnék reklamálni, ha szükséges lenne. Még megegyeztünk, hogy a havi törlesztés 100€ minimum és ezt minden hónap elsején kell készpénzben lecsengetnünk a helyszínen. Csak semmi utalgatás, cash, cash! 

wp_20160611_10_58_10_pro.jpg

Szomorúan hazaindultunk a nyugtával és a biztosítással, útközben egy pár filmkocka lepergett, hogy amilyen kinézetű emberek, vajon most átvertek-e minket, miért nem hívtunk valakit, aki már vett itt autót, esetleg át is nézte volna kicsit az autót mielőtt megvesszük... De ami megtörtént, azon már kár rágódni, alszunk kettőt és reméljük lesz autónk.

Szerdán meló után elment Apa, vitt még pénzt (maradék előleg és licence 124€), de kiderült, a biztosító egy hónappal elírta a dátumot, így nem tudták elintézni a licence-t. Így újra biztosító, ahol megtoldották még egy hónappal a biztosítás, hogy immár március végéig szóljon (persze ez 17€ plusz, így lett összesen 200€) aztán újra haza, hogy még egyet aludjunk. 

Csütörtökön már teljes nyugalomban voltam. Kicsit se idegeskedtem már, azt gondoltam most nem jöhet közbe semmi. Nem is jött. Odaadták a forgalmit, amiben széljegyzetként ott van, hogy még törlesztés alatt van így még nem a mi tulajdonunk, de már Apa nevére van írva (az átírás 35€ volt), aztán becsücsült a bal oldalra, és óvatosan hazavezetett. Izgult és szokatlan volt neki a bal oldali vezetés, de nem teljesen új, mert Angliában is és itt is vezetett már korábban. Az autóval hazafelé nem volt gond, de azóta már felgyulladt egy lámpa a műszerfalon, ami jelent valamit, de még nem tudjuk mennyire komoly. Használni lehet azért és jövő héten mindenképp megnézetjük egy szerelővel is.

A rendszámtáblán feltűnhet, hogy megszólalásig hasonlít a magyarhoz, annyi különbséggel, hogy itt a betűknek jelentésük is van. Az első azt jelöli melyik hónapban jár le az adó és a műszaki, így például a C betű a március, D április stb. A másik két betűnek is van jelentősége, de nem találtam meg a blogot ahol korábban erről olvastam. Ha valakit érdekel utánakeresek.

Tegnap gyorsan szereztünk gyerekülést (nagylánynak ingyen kapunk egyet egy kedves magyar családtól, a kicsinek meg vettünk egyet használtan 25€-ért), és el is mentünk egy gyors körre a Golden Bay-hez (a képeken egyébként a Għajn Tuffieħa öböl látszik leginkább). Itt korábban már jártunk és emlékszem körülbelül fél óra volt a busz út plusz a várakozás rá, meg a macera. Kocsival 10 perc volt, és nagyon kényelmes!

Összegezve a lényeget: vettünk tehát egy autót 1600€-ért, amit felében elhozhattunk, másik fele havi 100€-s törlesztőkben a kereskedőnél (alkudni emiatt nem volt pofánk). Elintézték a lejárt licence-t a hivatalban ami 10 hónapra 124€ volt, és az átírást, ami 35€ volt. Kötöttünk egy biztosítást, ami  200€ volt szintén 2017 márciusig, tegnap pedig tankoltunk 20€-ért 15 litert. Nagyon bízunk benne, hogy tényleg megkönnyíti az életünket és nem lesz vele sok gondunk! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr158799092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is