- Élet Máltán - Málta Most -

ezerrel csomagolunk

2016/03/16. - írta: manapi

Apa kütyüket vadászik

Máltán is felgyorsultak az események. Mivel bejelentett munkája van Apának ezért elkezdte intézni a Residence Card-ot ami a helyi lakcímkártya. Egyelőre még csak annyiról tudok beszámolni, hogy bement a hivatalba ahol ez igényelhető és átvette a szükséges formanyomtatványokat. Amik egyébként innen letölthetőek. Én mint Feleség és a Gyerekek szintén megkapjuk a kártyákat alanyi jogon, nem kell bejelentkeznem sehova. Természetesen itthon sem kell kijelentkezni lakcímileg, de a TB felé mindenképp jeleznem kell és a szociális juttatásokra is már Máltán leszek jogosult, azaz itthon ezeket szintén le kell mondanom (családi pótlék, gyes).

A máltai egészségbiztosítás szintén jár nekünk Családilag automatikusan, amihez csak a Apa azonosító száma, és fizetési papírja (payslip) kell, amikor orvoshoz fordulunk. Így ez nem a kiérkezésünkkor lesz elérhető, hiszen még nem kapott fizetést, de az eu-s eü kártyákat már megcsináltattuk. Ezt egyébként jobb online intézni ügyfélkapun keresztül, nagyon gyorsan kiküldték (nyomtatvány itt). Az adószámát egyébként a munkáltatója intézte, és postán küldték ki neki. 

A másik harci feladata már néhány hete, hogy használtan, és jó áron tudjon venni monitort, gépházat esetleg tápot, hogy a megszokott asztali gépünket tudjuk kint is használni. Gyors, csendes, szeretjük! Ez viszont elég nehézkes. Két elég rossz tapasztalata van a jó áron meghirdetett kütyükkel kapcsolatban, a két eladó nagyon megbízhatatlan volt. Az elsővel e-mailben próbáltak eljutni odáig, hogy egyáltalán az kiderüljön mit árul az eladó, de alig alig válaszolt, aztán telefonon sem lehetett elérni sms-re se válaszolt, végül ha jól emlékszem nem is foglalkozott vele egy hét után. Másikról kiderült ketten vannak, nők, és elég magabiztosan próbálták hülyének nézni Apát. Eleve úgy volt megbeszélve hogy a vásárolni kívánt árut ki lehet majd próbálni, de amikorra a találkozó meg lett beszélve kiderült, hogy egy autóból akarják eladni a cuccot, és ha ki akarja próbálni "miért nem hozott laptopot???" kérdéssel fogadták. Na persze, majd megvárnak egy villámot, hogy áramot csiholjon nekik? Jó gyorsan össze is szólalkoztak, jöttek az érvek, "de mondtuk hogy működik", " ez ennyiért charity".... Persze nem voltak hajlandók elmozdulni onnan, hogy akkor ki is próbálják, így otthagyták Őket. Konklúzió még nincs, én nem szeretnék egy egész népet megítélni erről a két esetről, Apa pedig ügyes, okos, meg fogja oldani. Ma lesz a harmadik próbálkozás, ezúttal egy HP monitor olyan 8000 Ft-nak megfelelő euróért. Kíváncsian várom a tapasztalatait! :)

(UPDATE: Siekres monitor vétel. Egy szigetet elhagyó árulja a cuccait, ki is lehetett próbálni, és van ugyan kis hibája, de óccsó! Jupi. Egyébként az ilyen eladókat érdemes figyelni, gyorsan és nagyon kedvező áron lehet venni sok hasznos dolgot, most pl még búvártalpat is sikerült, meg utp kábelt...)

Persze Nekem/Nekünk minden pillanatban a csomagoláson és az utazáson jár az eszünk, nehéz most a gyerekekkel lazítani. Ez meg is látszik sajnos: a kisebbik lányom nagyon anyás lett, minden percet szeretne velem tölteni, és a nagyobbik szintén a figyelmemre vágyik, csak Ő már ismeri azokat a trükköket, amikkel fel tud bosszantani, hogy így vagy úgy de rá figyeljek. Az oviba már nem vittem, mert mindenféle vírusos járványok keringenek, itthon viszont nem tudom lefoglalni úgy, ahogy arra vágyna. Van is bűntudatom emiatt. Ha jó az idő akkor a levegőre legalább kiviszem, és most minden erőmmel próbálok türelmes maradni, és nem aggódni (sőt nem is gondolni arra), hogy esetleg elkap valami nyavaját valamelyik gyerkőc, ami miatt meghiúsulhat a repülés.

És íme egy máltai apróság:

_1ff02836e3ad02ffa7b366ec08d0f03abf6a61a1b53f5e339f_pimgpsh_fullsize_distr.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr798487196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is