- Élet Máltán - Málta Most -

néhány szó az időjárásról

2016/07/28. - írta: manapi

Enyhe tél után enyhe nyár következett. Legalábbis eddig, mert kánikulából még csak 1-2 hét volt összesen, olyan 35 fok körüli nappali hőmérséklettel. Ez itt nagyon szokatlan, és más szokatlan időjárási anomáliák is voltak az utóbbi hónapokban a szigeten, például köd, zivatar, erős szél enyhüléssel, és hát nincs túl meleg se. Stabilan hetek óta 30fok körül van nappal és 25 fok hajnalra, nagyon kellemesnek mondható, én ezt könnyen meg tudom szokni. Azon a pár nagyon meleg napon nehéz volt, elég párás is volt a levegő, emiatt nem éreztük magunkat jól a bőrünkben, és szellőztetni se lehetett, mert a szellő se rebbent. Pedig többnyire ilyen kéne legyen most az idő! 

wp_20160726_19_21_37_pro_2.jpg

Sajnos az erős hullámzás miatt eltűnt a kiskavics a helyi kedvelt kis partunkról, és kezdem azt hinni nem is annyira természetes jelenség itt a kavics. Bár azt tudtam, hogy alatta beton van, valószínű itt engedték be korábban a hajókat, de most a hullámok teljesen feltolták a part felé a kavicsokat, a másik felét be a tengerbe, így középen éktelenkedik most a beton (a képen középen a színes vödröknél látszik), és eléggé össze is ment a part. Így már annyira nem élvezhető. Sajnos ha emberi beavatkozás nem történik, hogy visszatolják esetleg a kavicsokat, akkor nem hiszem hogy egyhamar visszaáll a kedvelt állapot.

Több oldalt követek az időjárás kapcsán, bár itt nem jellemző, hogy napról napra változna bármi is, így elég egy héten egyszer rápillantani. Ha pedig valami különös esemény közeleg, ami épp veszélyes vagy érdekes, azt általában megosztjuk egymással a facebook csoportban is.

  • A Malta Weather Site-nak van facebook oldala is, és honlapja is elég jó, bár a facebook szerintem naprakészebb, mint az oldaluk. Reggel posztolják az aktuális napi előrejelzést angol és máltai nyelven, ha pedig eseményre figyelmeztetnek, akkor azt a bejegyzést rögzítik felül, így belépve az látható elsőként. De sajnos nem lehet keresni az oldalon, ami néha praktikus lenne, mert napközben sok képet is posztolnak és a sok dolog között elvész a lényeg: az időjárás előrejelzés. Ettől függetlenül ezt böngészem legtöbbet, a honlapot is, de az elég megbízhatatlannak bizonyult.
  • Ha valami különös oknál fogva felhők kavarodnak errefelé, akkor van néhány használható műhold kép is és radar is, de ezek nem kifejezetten erre a területre koncentráltak. 
    Műholdat itt szoktunk: EUMETSAT, radart pedig a repülőtérét: Malta Airport MetOffice.
  • Van egy vicces nevű oldal a Which Beach, itt meg lehet nézni aznapra melyik strand a legjobb választás szerintük, hullámzás, szél és még kitudja mi alapján. De nekem úgy tűnik totál random az egész... :) Nem használom igazán, max néha odapillantok, de inkább csak azért, hogy meglessem melyik strandot nem látogattuk még meg!
  • Szoktam nézi levegő minőséget is, mert itt elég poros néha, meg szmogos a sok autótól, de annyira még egyszer sem volt kiugróan magas. A mi területünkön közvetlenül nincsen mérőállomás, a sziget közepén van több is meg gozón, de azért nagyjából lehet következtetni, nem túl nagy a sziget. Ha kicsit fúj a szél már jobb a helyzet, és itt azért sokszor lengedez egy kis szellő.
  • Lehet medúza előrejelzést is böngészni, de ez sem tűnt teljesen megbízhatónak, sokszor farkast kiált az oldal. De például ezen a héten megint nagyon szeles volt az idő, nagy hullámok voltak, emiatt két napja láttunk pár csípős medúzát egészen a part közelében, pedig ilyenkor már nem szoktak lenni. Gondolom megint tavaszi áramlatok vannak, amik kisodorják őket, az erős hullámzás miatt ezek többnyire már döglődnek, nem annyira veszélyesek mert nincsen annyi csalánozója, de azért figyelni kell. Most épp majdnem minden parton piros figyelmeztetés van az oldalon, azaz nem biztonságos a medúzák tekintetében.
  • A legérdekesebb a hullám előrejelzés, de csak események idején, és inkább élőben. Idén már háromszor is volt óriáshullám, amit az erős északi szél hozott ciprus felől, pedig ez is nagyon szokatlan ilyenkor. A Golden Bay és a Għajn Tuffieħa tengerpartoknál (nyugati oldal) szokott tetőzni a hullámzás, olyankor akár 4-6 méteresek is lehetnek. Persze voltunk is megnézni, és mi felnőttek ugráltunk is a hullámok között kicsit, amikor olyan 2-3 méteres lehetett. De nagyon óvatosnak kell lenni! 

wp_20160714_19_24_14_pro.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr408918990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is