- Élet Máltán - Málta Most -

egy nagy máltai nyaralás 2016 (3. rész)

2016/07/18. - írta: manapi

amire jó lesz visszaemlékezni

Rátérek az élményekre, avagy a 'mit nem hagynék ki, ha itt nyaralnék'. Margóra jegyzem, hogy most már beköszöntött az igazi nyár Máltán, mi is egyre gyakrabban, szinte minden délután megyünk strandolni a már bejáratott partokhoz és ilyenkor nagyon sokszor elmélázok, és hálát rebegek, hogy milyen jó, hogy nem csak egy hétre érkeztem ide. De ha szűkös is egy nyaralás, azért elég sok minden beleférhet.

Tengerpartok és öblök:

Már több strandról is írtam korábban, az északi részen többnyire körbejártuk a lehetőségeket, és mindben volt valami különleges (például, hogy minden partnak más színű a homokja), valami szeretni való. A gyerekek miatt azonban leggyakrabban a "kiskavicsos"-hoz (képen) szoktunk menni, mert ez van a legközelebb gyalog, nekem pedig egy külön öröm, hogy nem homok van, hanem apró kavicsok (természetes apró kavicsok, kicsit odébb van a sóderos napozó, azt nem szeretem). Ebből is jócskán haza szoktunk cipelni, de sokkal kevesebb macera, mint a homok. Viszont hátránya, hogy nagyon kicsi partszakasz, így gyakran tényleg egy törölközőt se lehet letenni (de a nagyobb partokon se), ez viszont nem szokott zavarni, úgyis mindig a vízhez megyünk egyből medencét ásni a gyerekeknek.

wp_20160618_11_21_25_pro.jpg

A másik két általunk gyakran látogatott öböl, ami már autózós kiruccanás a Mellieha Bay (első kép) és a Golden Bay (második kép). Ezekről is írtam már korábban itt és itt. Gyönyörűek, és igazán gyerekbarát helyek. Minden megtalálható ami a kikapcsolódáshoz kell: napernyő+napágy bérlés, büfé, fagyi, bérelhető csónakok, vízi móka élmények, nap, homok és tenger. Jah és rengeteg ember.. De ezt egy idő után meg lehet szokni.

wp_20160626_11_30_43_pro.jpg

wp_20160714_19_21_14_pro.jpg

Azt gondolom mindegyik strandnak megvan a maga bája, mindegyikek más a hangulata. Vannak olyanok, ahol inkább napozni jó, fürdeni annyira nem, van amelyik gyönyörű és azért éri meg odalátogatni (Gozó - Azur window), máshol jó kicsit búvárkodni szétnézni a víz alatt, megint máshol a gyerek érezheti szuperül magát, miközben kergeti a hullámokat, vagy óriási homokvárat épít... Rengeteg a lehetőség, és nagyon jó kikapcsolódás. Ha csak egy hétre érkeznék öt napot biztos a tenger mellett töltenék el, és minél változatosabb partokon. Még szerencse, hogy itt többnyire jó az idő, és egy nap elég hosszú, akár két tengerpart és egy városnézés is beleférhet.

Városnézés és ünnepek (Festa):

Igazi mediterrán nép a máltai: sziesztáznak, ráérősek és mindig ünnepelnek valamit, amit gyakran nappali és esti/éjszakai tűzijáték követ (hagyomány náluk a nappali tűzijáték, az ágyúzások emlékére). Egy ilyen Festa a legforróbb napokon fárasztó program lehet, viszont jól egybeszervezhető a városnézéssel és így meg lehet ismerkedni a helyi kultúrával, szokásokkal, történelemmel, miközben bejárja az ember várost, vagy falut és lát szép mindenfélét. Mi is jártunk ilyen ünnepeken, volt amelyikbe véletlenül csöppentünk bele (Mdina), volt ahova nagyon is készültünk (Mgarr). Viszont ha valaki nem szereti a felhajtásokat és az extra tömeget, akkor ne egy ilyen ünnepen látogassa meg a kiszemelt várost. 

Ha nem akarja az ember a tucat szuvenírt megvenni az otthoniaknak, akkor érdemes piacolni. A Malta Artisan Markets a kézműves porfogók, ékszerek és egyebek mekkája. Ugyan nem voltam még, de sokan ajánlották. A következő időpont 2016. Augusztus 20-21, szerintem erre elnézek és élmény beszámolok. Nem csak helyi termékek vannak, mert itt bármilyen nemzetiségű válthat helyet, hogy a kézműves termékeit árulja, tehát nem kizárt, hogy magyar művész is akad. Bolhapiac jellegű vásárokat is tartanak szinte a hét minden napján, ezek minőségében már nagyon vegyesek, de biztos akad értékes fogás. Halért mindenképp halpiac: Marsaxlokk-ban vasárnaponként.

Itt is azt kell írjam, mint a tengerpartoknál: mindegyik város, falu szép valamiért, és ahol én jártam eddig, oda biztos szívesen látogatnék el nyaralásom alatt is: Mdina a régi főváros; Valetta az új főváros; Dingli sziklák csak, hogy érezze az ember mennyire apró; itt helyben a Promenade, ahol egy jó nagyot lehet sétálni Qawra-tól St Paul's Bay-ig végig a tenger mellett. És persze jó néhány hely és látnivaló, ahová még nem sikerült eljutnom, de szeretnék: Mellieha városa; Gozó minden szeglete, ami szerintem legalább kétnapos történet lesz; Marsaxlokk-ba a vasárnapi halpiacra; Marsascala-ba ahol meglátogathatnánk a barátainkat és az ország legnagyobb játszóterét, Popeye Village-t, de ez inkább nagyobbacska gyerekekkel, vagy csak felnőtteknek szóló program; és a nemzeti akvárium is ahol még csak a lányom járt egy iskolai kirándulás alkalmával. Persze még én is épp csak hogy felfedezem a szigetet.

 Templomok:

A templomokról rengeteg olvasnivaló és érdekesség van az interneten. A wikipedia is külön foglalkozik a hatalmas ősi templomokkal, mint amilyen a híres Ħaġar Qim, de ha tovább böngészi az ember a témát, már az első pár google találat rendkívül érdekes cikkeket, blogposztokat ad ki. Csak néhány közt szemezgetve kedvcsinálónak:

A legtöbben még csak nem is sejtik, hogy az itt található építmények majd 1000 évvel idősebbek az egyiptomi piramisoknál és 1500 évvel korosabbak a Stonhenge-nél! (...)

Kitartó kutatások után a legtöbb régész úgy véli, hogy a templomok szertartások és jóslások helyszínéül szolgáltak. Bár a máltai építmények önmagukban is lenyűgözőek, de van valami még fantasztikusabb bennük - a máltai templomok ugyanis tökéletesek! A legkisebb hibának se látni nyomát, a kövek egymásra helyezésének módja jól szemlélteti, hogy a titokzatos építők nagyon értették ám a dolgukat! (...)

A Hagar Qim a legismertebb máltai megalitikus templomok egyike, melyet 70 év alatt (1839-1909) ástak ki és újítottak fel részlegesen. I.e. 3600 és 2500 között épülhetett, és két tény teszi különlegessé. Itt található a legnagyobb monolit, amit a megalitikus máltai templomok építésénél valaha használtak - három méter magas, több mint hat méter hosszú, és kb. 57 tonnát nyom!

A másik ok, ami miatt érdemes meglátogatni a templomot, a templom falai, amelyeket istenségek és állatok faragott képei díszítik, obszidiánból és szilíciumból. (...)

Forrás: Relytélyek Szigete: A világ legidősebb megalitikus templomainak szigete

a2-ggantjiahagarqimmnajdra_page_3_image_0001.jpg

Egy másik érdekesség:

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ősi máltai megalitikus templomok építése során elsődleges szempont lehetett a megfelelő akusztika és hangzásvilág kialakítása. (...)

Megfigyelték, hogy az ősi kamrák a 95-120 hertzes frekvenciatartományon hosszantartó, erős rezonanciát bocsátanak ki. A helyszínen folytatott tesztek ezt az értéket kicsit magasabbra, 111 hz-re tették.

Az OTSF tesztelése során kiderült, hogy ennek a hangtartománynak fiziológiás hatása is van, és azok az emberek, akik ilyen környezetben akármennyi időt is töltenek, olyan vibrációnak teszik ki magukat, ami már az elméjükre is befolyással lehet. A Máltai Egyetem hangkutatója, Daniel Talma professzor szerint: „Bizonyos frekvencián vannak olyan hanghullámok, amik erősítik, és olyanok is, amik kioltják egymást. Az ötlet, hogy ezeket több ezer évvel ezelőtt bizonyos transzállapot elérésére használták, teljesen elbűvölő.”

Forrás: múlt-kor:Akusztikus csoda az őskori máltai templomokban

A szigeten összesen 365 templom és katedrális található, többsége római katolikus, és jóval később épültek, mint a fent említett megalitikus templomok. Gyönyörű látványt nyújtanak ezek is, főleg ha egy kis falunak a közepén lát egy ilyen hatalmas építményt az ember, mint például Mgarr-ban. Szerintem Málta építészetileg lenyűgöző, a fő építőanyag a globigerinás mészkő, amit külszíni fejtéssel művelnek. Nagy előnye, hogy a levegővel érintkezve megkeményedik, így ellenáll az időjárásnak. Ritkábban korallmészkőből is építkeznek, különösen a tengerparton, mivel ez jobban bírja a vizet. (forrás: wikipedia). Mivel a vakolás egyáltalán nem elterjedt, ezért a mészkőtömbök látszanak a házak homlokzatán, és ez nomeg az aranysárga homokszín különösen derítő látvány a napfényben. Főleg a régi fővárosban tetszett, ahol a falak így gyönyörű keretet adnak a hatalmas színesre festett kapuknak.

wp_20160424_16_31_28_pro.jpg

Nade ez csak egy csendes kitérő volt... Most úgy látom a nyáron nem indulunk felfedezni az összes csodálatos építményt, főleg a gyerekek végett. Azt hiszem ez egy remek téli program lesz majd nekünk, és gondolom akkor kényelmesebb is, hiszen jóval kevesebb turista van a szigeten. Ha pedig valaki spirituális utazásra indul ide, és leginkább ez a vonal érdekelné, akkor mindenképp a téli időszakot ajánlom. Talán kicsit jobban fog fújni a szél, és lehet, hogy több lesz a felhő az égen. De nem biztos...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr638895304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is