- Élet Máltán - Málta Most -

Lifelong Learning Courses

2016/07/17. - írta: manapi

dbfile.jpg

Beiratkoztunk a Lifelong Learning Courses keretén belül angol tanfolyamra. A Máltai Oktatási Minisztérium szervez rendkívül kedvező árú szakmai és nyelvi tanfolyamokat, amik nagyon hasonlóak a magyarországi TÁMOP programhoz, annyi lényeges különbséggel, hogy itt ez minden évben októberben elindul, és óriási választék van a képzések között. Csak a nyelvtanfolyamok tekintetében van itt máltai, angol, német, francia, olasz, arab, orosz, spanyol, török, japán és kínai is. Egyéb képzések tekintetében meg szinte minden ami tanfolyami keretek között oktatható. Csak néhány: virágkötészet, keramikus, digitális fotózás, ECDL, Java programozás, asztalos, zeneelmélet, kozmetikus, balett....  

Minden képzésnek van egy költsége, de ezek inkább csak valami adminisztrációs díjak lehetnek, mert a tanfolyamhoz képest nagyon minimálisak. Az angol tanfolyamok, amiket választottunk 32 hetesek, egyszeri vissza nem térítendő díjuk 34,94€/fő (~10.000 Ft). Nekem itt lesz a helyi általános iskolában, ahová a nagyobbik lányomat is jár, Apának meg a munkahelyéhez közel választottunk helyszínt Msidá-ban, mert a tanfolyamok délutánonként 17-20 óráig tartanak, egy héten egyszer. Lehetett volna délelőtti időpontban is Nekem, de mivel nehezen tudjuk megoldani a gyerekek felügyeletét, és gyakran betegek is, ezért inkább akkor megyünk amikor a másikunk is ráér. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk benne.

Iskoláról jut eszembe. Baba-mama klubban hallottam, hogy lesz egy új iskola a közelben, mert a környék túlnépesedett, és nem bírja már a helyi suli. Ez igaz is, ha csak azt nézem, hogy a lányom ahova járt már eleve összevont osztály volt (kindergarten 1.1 és 1.2). Kiderítettem, hogy tényleg nagyon közel lesz a mostani lakhelyünkhöz, viszont egyáltalán nem biztos, hogy itt maradunk. Megfordult a fejemben, hogy ha megyünk, akkor is a közelbe költözzünk emiatt. De vajon előnyös-e, egy új iskola? A közelsége mindenképp csábító, és amikor szóba kerül, hogy ha innen el kell mennyünk merre indulnánk, és ez mindenképp szempont lehet. A másik szempont Apa munkahelyéhez közel menni, de Ő a belső kerületekben dolgozhatna, és ott már nagyon drága az albérlet (800€-tól felfelé). Szóval az új iskola itt lesz, már építik, az alapokat kiásták, és elvileg 2017 őszétől már át is adják, ami azt jelenti a lányom ott kezdhetné az ovi után az iskolát. Szerintem a környék is fel fog lendülni, szóval tényleg most legyünk okosak...

 

Gyorsan bebarangoltuk a kisebbik lányom és én a suli környékét ma délelőtt. Nem tudom látszik-e a képeken, de elég sok a környéken a foghíjtelek, viszont csak pár társasház épül. Pedig Máltán alapvetően szalad az építőipar szekere, viszont ebből is látszik, hogy a telkek ára elég borsos. Nekem ugyan nem kellene, hogy új építésű lakás legyen, bár kétségtelen, hogy több érv szól mellette. Láttam egy-két üresnek tűnő lakás, de ebbe a társasházba konkrétan beleszerettem. Remélem lesz itt kiadó lakás, biztos hogy meg fogom kérdezni.

wp_20160717_09_52_42_pro.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr618895632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is