- Élet Máltán - Málta Most -

sulis téma

2016/10/27. - írta: manapi

Igaz még nem lehetek teljesen biztos, de nagyon valószínű ez a hét teljesítve lesz a suliban. A nagylány - ahogy írtam is korábban - a helyi állami iskolába jár (St Paul's Bay Primary School), igaz egyelőre csak kindergartner azaz ovis szinten, de gyakorlatilag ez már része az iskolának.

Ami meglátszik a napirendjükön is, hiszen akkor kezdenek és akkor végeznek mint a nagyobbak, kaptunk már házi feladatot, amit együtt kell megcsinálnunk (kivágni újságból számokat, és felragasztani egy papírra), és fognak majd még kapni, mert kellett vásárolnom erre egy úgynevezett scrape book-ot (vendékkönyv fordításban), ami egy A4-es füzet benne különböző színű kartonpapírokkal. Ebbe még nem kellett dolgozniuk, így nem tudom mi lesz a funkciója, talán betűket, vagy számokat gyakorolnak majd benne. 

De egyébként sem unatkoznak, pedig alig három hete tart a suli. Nemrég volt sportnap, amikor a Cottonera Sports Complex-be látogattak el, és a képek tanulsága szerint, amit a facebook csoportban láttam, valamiféle játékos feladatokat oldottak meg egy fedett pályán (3€). Aztán ma főztek némi finomságot maguknak, amit hazahozhattak, gondolom hogy kínálják végig a családot belőle. Készítettek egy kis pohár csokis pudingot, amit keksszel  és egy darabka banánnal díszítettek, és sütöttek egy kis pizzát amire ők tették rá a feltéteket, aztán kisütötték (1€).

wp_20161027_14_05_16_pro.jpg

Holnap pink day-t tartanak a mellrák ellen, lehet adományozni (1-2€), és kérik hogy viseljen kivételesen uniformis helyett valami rózsaszínt a gyerek. Plusz a rendes 13:15 helyett már 11:30-kor mehetek érte, mert utána ülésezik a tanári kar. Jövő hetük is cifra, csak hogy ne unatkozzon egy szülő se. November elsején itt munkanap van, mennek ők is iskolába, de aztán három napig nem (mid-term holidays), aztán pénteken újra. Valami csökkentet őszi szünet lehet ez, még szerencse, hogy én úúúgyis itthon vagyok a kicsivel. 

Kapnak minden héten könyvtári könyvet kölcsönbe, amit egy-két hétig tartogatunk átlapozzuk és bármelyik csütörtökön vissza lehet juttatni. Kábé elő se merem venni, mert a kicsi lányunk mindent tönkre vág mostanság, így esetleg néha esti mesénél előkerül. Egyébként nem egy nagy eresztés amiket eddig kaptunk, két laporelló jellegű könyv benne egy kis hercegnős sztori.

wp_20161027_15_29_56_pro.jpg

A távolabbi programokról még nincs tudomásom kivéve egy kirándulást majd novemberben (2€). Pedig tavaly kaptunk előre egy éves mikor-mi lesz listát. Azért így is minden hétre jut valami új infó, vagy fizetnivaló. Természetesen vezetem az apró egy-két eurós iskolai hozzájárulásokat is, kíváncsian várom mennyi lesz a szumma. 

Szerencsére változatlanul tetszik a nagylánynak a suli, viszont a kisebbiknek már nem annyira. Az alvásokat nem tudom jól ütemezni sajnos, egyikőjüknél se. A nagylányt ez annyira nem viseli meg, de a kicsi még igényelné a kiszámíthatóságot, és a rendszeres alvást ami ha lehet ugyanakkorra esik, vagy legalább megközelítőleg, így ő elég nyűgös mostanában.

Nagyon kikívánkozik, hogy leírjam ezt részletesen így akit nem érdekel az ugorjon két bekezdést az időjáráshoz. Reggel 8-kor szoktunk indulni itthonról, ekkor a kicsi még javában alszik, vagy aludna, mert szegényt kíméletlenül ébresztem. Muszáj, mennünk kell, hogy 8:15-re legkésőbb beérjünk. Így Őt gyakorlatilag úgy ahogy van kezeslábas pizsijében berakom az autóba, de olyan kis türelmes, egy panaszos hangja nincs. Hazaérve aztán tengi-lengi, kis főzőcske ha enged, vagy rendrakás, és ha előző nap viszonylag időben tudtuk fektetni mondjuk 9-10 között, akkor pont akkorra fárad el amikor indulunk a nagyért a suliba fél egy-egy körül. De persze aludni nem hagyom, így inkább előbb el szoktam indulni, ott sétálgatunk a suli közelében, aztán gyorsan elhozzuk 1:15-1:30 között a nővérkét, és rohanunk haza, hogy ne a kocsiba aludjon el. Persze többször volt, hogy bealudt, olyankor ismét ébresztés, aztán kínlódás után talán alszik itthon újra. Alszik 2 vagy van hogy 3 órát, ami ugye délután 4, vagy 5 órai ébredést jelent, amiből egyenesen következik, hogy este 9-10 előtt megint nincs alvás, és az egész indul előröl. Csakhogy, a hét közepére már teljesen kipurcan és inkább már délelőtt szundítana, ami aztán vagy elég estig vagy inkább alszik még egyet késő délután. Kész katyvasz, és minden napunk más. Ideálisan még aludna reggel és akkor aludna délután amikor megyünk a nagyért, emiatt sehogy nem jön ki a lépés.

A nagylánynak is borulva van minden, nála is az egy órás alvás lenne ideális főleg hogy Ő hét és nyolc között kel reggel. Este viszont 10 előtt nem alszik el, mert Apával is ki kell használni az időt, viszont így neki is fontos a délutáni alvás. Szóval Ő hazaér megvárja a kálváriát a hugival, közben ebédel, megnéz egy mesét. Sokszor három óra lesz mire Ő is elalszik, alszik másfél két órát, aztán este megint 10-kor alszik el. Viszont van, hogy még többet alszik és csak 11-kor kerül ágyba, így másnap már Őt is ébresztenem kell, álmos, és nyűgös. Az az érzésem erre most nincs megoldás, valahogy ki fog talán alakulni, vagy nem. De ugye nemsokára az iskola újra bekavar, szünet lesz, meg hétvége is, úgyhogy ez nem most lesz. 

wp_20161027_08_26_57_pro.jpg

Mára ideért az ősz is, de legalább megnyalogat minket. Már reggeltől felhős az idő, bár a hőmérséklet még kellemes 27 fok körül volt, és a szél se rebbent. Vihar előtti csend, mert aztán késő délután esett is egy nagyot, és lehűlt a levegő, de utána egyből ki is sütött a nap (a szerencsések szivárványt is láttak). Ez a hidegebb, változékonyabb, esősebb idő most kitart egy darabig, sőt szél is párosul majd hozzá, meg még bizonytalan mennyiségű eső is. Szombat reggelre 6-7 méteres hullámokat is jósolnak, de általában ezeket túlbecsülik, így 3-4 méteresekre számítunk, amit majd remélem meg is tudunk nézni.

wp_20161027_17_07_44_pro.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr1011843885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is