- Élet Máltán - Málta Most -

költözz oda ahol szívesen nyaralnál

2016/06/07. - írta: manapi

Eddig majdnem minden negatív vélemény megdőlni látszik Máltáról, amiket hallottunk, olvastunk, csak a pozitív dolgok nem.

Egy kicsit előre fogom dicsérni a dolgokat, mivel még csak pár hónapja vagyunk itt, de a lényeg csak annyi, hogy bár nehéz a kezdet, azért sok minden nem úgy történik velünk, ahogy általában azt mások tapasztalták.. Persze nekünk, ha úgy vesszük több szempontból inkább szerencsénk volt, de számomra ez is csak azt bizonyítja, hogy jól döntöttünk amikor Máltára költöztünk.

Kezdve azzal, hogy Apa a szakmájában (gépészmérnök) talált nagyon könnyen munkát, ami szakmailag is nagyon jó és anyagilag is, nem kellett az itt szokásos vendéglátásban elhelyezkednie. Mostanra egyébként beindult a munkakeresési láz, és aki akar talál munkát a vendéglátásban biztosan.

wp_20160601_19_28_00_pro.jpgFolytatva azzal, hogy mivel a tél eléggé enyhe volt nem fáztunk kicsit se, a lakásban is 18 fok körül volt (most 25 az egyik szoba, másik 23), így nem kellett fűtésre költeni, kicsit vastagabb ruhában kibírtuk, kint pedig szeles idő volt, és csak néha volt hideg. A lakás egyébként olyan amilyet kerestünk 3 szobás és a szobák elhelyezkedése is szerencsés, mert két szoba egymás mellett, egy meg elég távol így oda költöztek be unokatesóék. A nappali, konyha és étkező egyben van, elég puritán, gyerekekkel kiváló, és bár csak egy fürdő+wc van, de legalább káddal, ami itt szintén elég ritka. Az ára is elég kedvező szerintem 550€ havonta, most a szezonban inkább 6-700€-ért lehet már csak találni, és ezek is inkább 1-2 szobásak csak. De ezzel kapcsolatban szerintem az a lényeg, hogy ne nyáron érkezzen aki költözik, hanem a holtszezonban.

Mi ugye San Pawl il Bahar-ba költöztünk, azon belül is Qawra városrészbe, pedig gyerekekkel óva intettek minket ettől a környéktől, mert májustól októberig dugig van turistákkal, emiatt nem lehet elférni az utcákon, és tömve vannak a szórakozóhelyek, éttermek, ami miatt pedig hangos, koszos a környék stb. Bár még csak június eleje van, elmondhatom a járdákon inkább a szemeteszsákoktól nem tudok közlekedni, a szezon pedig vagy nem indult még be, vagy ebben az évben nem lesz nagy pörgés, mert még a turisták is csak lézengenek, és a szemetet is egész jól megoldják mostanában. Ez a környék pedig viszonylag csendesnek számít, nincs szórakozóhely a közelben, 50 m-re van egy játszótér, ami ugyan nem a legszuperebb, de jókat szoktunk mászókázni a kőkerítésén, és van még egy jobb játszótér közel, ami ráadásul nagyon új, februárban adták át. Szerintem nagyon praktikus, hogy két játszi is elérhető távolságra van. 

Az iskola és az orvos már nem ennyire közeli, viszont megfelelőek. Orvost is választhattuk volna a közeli gyógyszertári rendelést, ami fizetős, és nincs várakozás, és van gyerekorvosi rendelés, de mi eddig az állami ellátást választottuk, igaz még komoly gonddal nem kellett orvoshoz mennünk, de ingyenes, és a két alkalomból egyszer egy órát, másodjára pedig 15 percet kellett vártunk. A suli messze van, ez számomra óriási hátránya, és az is, hogy eddig 13:30-ig júniustól pedig 11:30-ig tart csak. A nagylány ugyan még szokja, de különösebb gondja szerintem nincs, csak az, hogy nem vagyunk ott vele. Neki meg különösen tetszik, hogy nem tart sokáig az iskola. Ahogy olvastuk, hallottuk más városrészben egyébként olcsóbb a gyógyszertári rendeléses orvos, viszont azzal, hogy itt sok a bevándorló az iskola sokkal színesebb, és többnyire angolul tanítanak, ami nekünk tetszik.

Az időjárás sem a megszokott eddig, azt hiszem ebben is nagyon szerencsések vagyunk. Egyrészt azért, mert minden gyönyörűen virágzik, szépek a kertek, tényleg gyönyörű látvány a környék mostanában, másrészt azért mert teljesen elviselhető, sőt nagyon kellemes a 22-27 fok ami eddig volt. És a nap csak süt, süt, süt... A szél azért tud nagyon kellemetlen lenni, főleg ha több napon keresztül fúj, de eddig esős nap csak kettő vagy három volt, ekkor egész napra beborult, egyébként pedig inkább csak egy délelőtt vagy egy délután volt felhős. Oké, eső nem is nagyon inkább csak csepergett, egyszer fordult elő, hogy éjszaka hallottam egy nagy zuhit. Ja, és ha esik kicsit, akkor fennáll a veszélye hogy nagyon csúszósak lesznek az utak a rárakódott por miatt, a másik, hogy akkor tuti takarítani kell az erkélyt, autókat és mindent ami kint van, mert eddig mindig piros eső esett (afrikai homokkal).

Bürokráciát illetően is megdőlnek a pletykák, vagy eddig baromi szerencsénk volt, és/vagy sokat tájékozódtunk. Bár tényleg több az utánajárás itt, több dokumentum kell, de szinte minden eset le van már írva blogokon, facebook-on, hivatalos honlapokon, hogy mihez mit kell beszerezni, bemutatni stb. Én is megírtam már pár dolgot, de a facebook csoportban is rendszeresen téma, és eddig mindig segítettek mindenkinek aki kérdezett. Mi például az ID-t (Residens card) is nagyon gyorsan elintéztük: a hivatalban egy óra sorban állás volt, aztán egy hétre rá megkaptuk az értesítő leveleket, benne a PIN kódokat, ami azt jelentette, hogy akár mehettem is volna átvenni őket, de egyéb okok miatt csak két hét múlva vettem át, minden gond nélkül. Azóta már többször használtuk is, és mindenhol nagyon örültek neki, hogy van ilyen kártyánk, gyakorlatilag elengedhetetlen most már. Tehát le a kalappal, igazán gyors volt. 

A tömegközlekedés és úgy általában a közlekedés viszont beigazolódik. Ahogy korábban olvastuk is katasztrófa. Bárhogy szépítem, vannak jobb napok, meg persze amikor az ember nem siet, kipihent és egyébként is mindegy, akkor nem gáz hogy egy másfél órát vár a buszra, aztán inkább átmegy egy másik megállóba hátha ott majd jön a busz, és ott is vár még negyed-fél órát, amire aztán ott se fér fel... szóval brrr... DE!!! NAGY DEEE, hogy mennyire rugalmasak a máltaiak (biztos nem volt mindig így), mert elkészült a műholdas nyomkövető rendszer, amivel a buszokat egy android app-on lehet figyelni, így legalább azt tudja az ember, hogy még legalább két órát kell várni a kiszemelt buszra! Üdvözítő nem?? :) Sajna nekem windows phone-om van, erre később lesz alkalmazás, de azt írták lesz. Mi ettől függetlenül besokalltunk, és már folyamatban van egy autó vásárlása, mert kicsi gyerekkel még ha tudom is hogy két órát kell várni egy buszra, nem biztos hogy arra fel is férünk, és 3-4 órát a 30-35 fokban nem vagyok képes türelmesen kivárni. 

És bár tényleg nem minden annyira könnyű, de azért jól haladnak a dolgok. Nemsokára nyílik nagyon közel egy Lidl, ami autóval majd 3-5 perc lesz, ezzel a bevásárlások nagyon megkönnyebbülnek, mert hiába mentünk már bőrönddel vásárolni egy óra oda, egy vissza volt az út, ami nem kedvez a fagyasztott/hűtött dolgoknak a nagy melegben. És nemrég nyílt itt gyalogtávolságra egy Kiabi nevű ruhabolt, ami hasonlít a C&A-hoz, és itt nagyon jó árban lehet kapni gyerek és felnőtt holmikat is. 5 db pamut body 7€ például, de vettem már UV szűrős fürdőpolót 8€-ért a gyereknek.

 Kijelölték a strandokat:

wp_20160605_10_50_24_pro.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr308775956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is