- Élet Máltán - Málta Most -

beiratkozás az iskolába

2016/05/03. - írta: manapi


Máltán az iskola 5 éves kortól kötelező, de 3 éves kortól már beíratható. Mivel nem kötelező ezért iskolája válogatja felveszik-e már három évesen, van-e számára hely és hogy mikortól. Ekkor még nem tanulnak, foglalkozásokon vesznek részt, kimennek játszani, esetleg a közeli parkokba kirándulnak, ha jó az idő, és játszanak mondókákat tanulnak, előkészítik a terepet az iskolához. Ugyanabba az épületbe járnak végig az általános iskolás időszak alatt, egyelőre azt nem tudom a középiskolát hol folytatják, lehet hogy itt (UPDATE: feltűnt, hogy nincsenek tizenévesek a suliban, kiderült ide csak 5. évfolyamig járnak a lurkók, azaz 10 éves korig, utána Mosta-ban folytatják a tanulmányaikat). Vannak magán bölcsik, ovik, iskolák, van ahol nagyon drága, van ahol megfizethető, nem próbálkoztunk ezzel a vonallal most, így nem tudom a környékünkön hol van ilyen és milyen árban. A fizetősök közül is, van aminek a tandíj részét vissza lehet igényelni és így máris nem olyan rossz az ár-érték arány.

A 3 évesek Kinder 1, a 4 évesek Kinder 2-be járnak, ez az ovi szint, 5 éves kortól iskola. Nem tudom hova sorolódik majd a nagyobbik lányom, mert erre a két hónapra (május, június) is felveszik, és Ő most három és fél éves. Az iskolai év októbertől indul (júniusig tart), akkor már kinder 2-be kerül, ez biztos. Gondolom ugyanazokkal rakják össze most, mint akikkel majd tovább fog tanulni. 

wp_20160509_08_42_58_pro_1.jpg

Mi a Maria Regina College St.Paul's Bay Primary School állami iskolába szeretnénk ha járna, így amikor egy hete elsétáltam arra (jó messze esik a lakástól), hogy megérdeklődjem a részleteket kaptam egy listát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, és kérték a beiratkozáskor Apával együtt menjünk. Hétfőn és szerdán lehet menni délelőtt, és mi már a következő hétfőn el is mentünk. Vinnünk kellett az útleveleinkről másolatot (Apa, Anya, Gyerek) és az eredetit is (bár ezt nem kérte), fizetési ígérvényt a munkáltatótól (ezt sem kérte), bérleti szerződés másolatát, eredeti születési anyakönyvi kivonatot, lediktálni egy kapcsolattartó telefonszámot és ennyi. Még később valószínűleg kelleni fog az oltási könyv, de úgy emlékszem ez csak amikor orvosi vizsgálatra megy.

Ebben az iskolában (azért hangsúlyozom, mert a facebook csoportban többször olvastam, hogy minden iskolában mások a szokások, semmi sincs kőbe vésve) elég sok a külföldi gyerek, így többnyire angolul tanulnak és szólítják meg őket, de a máltai tanár biztos, hogy máltaiul is beszélni fog (értsd így is úgy is elmondja). 7:45-kor kezdődik az első óra, és 1:30-ig tart. Van iskolabusz, de csak 5 éves kortól, és felzárkóztató angol is csak akkor kellene, hiszen akkor már tanulnak. Viszont addigra catch up, azaz felzárkózik. Eleinte a beszoktatás idején (ami pár nap), 11-kor el kell hozzam, később maradhat tovább, de én szeretném ebéd utáni alvásra haza hozni, hiszen a kisebb miatt ez most még könnyen megoldható. És szerintem kell az alvás, ott pedig nincs erre lehetőség, nincs alvás délután. Be kell szerezni az iskola hivatalos uniformisát, ami korosztályonként eltérő. A Kinder1-2-ben unisex ruhájuk van: nyárra rövid nadrág, póló, baseball sapka, télen szabadidő ruha, és fehér cipő. Úgy tűnt itt a kabát és egyéb kiegészítők nem meghatározottak, tehát a sajátjukat hordják. Azt is olvastam, hogy nem lehet felcicomázni a gyerkőcöt, főleg a lányokat ugye, tehát purtián egyszerű megjelenés... Hiszen nagyon katolikusok. Szendvicset csomagolni kell, naponta kétszer esznek, de csak hideg ételt (ezért is szeretném, ha az ebéd már itthon lenne), gyümölcsöt lehet rakni. Van egy belső informátorom egyébként, egy anyuka, akinek a két gyerkőce ide jár, így néhány dologgal már előbbre vagyok, mint amit most elmondtak, de idővel úgyis kiderültek volna. Például, hogy lehet vinni pohárkát, mert szoktak inni tejet, és hogy vinni kell majd kispárnát amire csücsülnek a földön. De ezen felül (csak úgy mint Magyarországon) még számos dolgot be kell szerezzünk majd: festék, gyurma, ceruza, nedves törlőkendő, papírzsepi stb. Az anyuka azt mondta a lista nagyon hosszú, és sajnos egy vagyon. Na, de ez még nem hivatalos, úgyhogy erről majd később beszámolok.

Kezdhetett volna már szerdán is, de kértük, hogy a ruha beszerzés és egyéb asszimilálódás miatt (korán kelés mostanában nehezemre esik) csak következő hétfőn kezdjen. Persze semmi akadálya, 8:15-ig érjünk azért be, és a továbbiakat a tanárnővel majd egyeztetem. Magyarul litániákat tudnék zengeni a gyerekről, de itt le kell majd egyszerűsítsem a mondanivalóm, hogy egyáltalán meg tudjam magam majd értetni. 

A lányom egyébként nagyon várja, teljesen fel van dobva, hogy iskolába járhat. Mi nagyon bízunk benne, hogy tényleg tetszeni is fog neki, és szívesen jár majd. Később pedig beszámolok az iskolai életről, és mindenről ami érdekes lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr268682460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is