- Élet Máltán - Málta Most -

első hét a suliban

2016/05/15. - írta: manapi

Vegyesek az érzéseim az iskolával kapcsolatban.

Először is az oda és haza jutás nagyon körülményes, emiatt elég morcos vagyok. Van valami kisbusz ami hozza-viszi a kicsiket is, de erre a pár hétre most nem erőltetjük, talán majd jövőre. A nagyobb gyerekeknek van nagy busz, ami csomópontokon szedi őket össze. Nekünk meg marad a tömegközlekedés, ami teljesen kiszámíthatatlan és a buszmegálló sincs közel, kb. 10 percnyire van, vagy a gyaloglás, ami kényelmesen 30-40 perc sietve 15-20 perc, de baromi fárasztó. Ráadásul nagyon sok busz jár az iskola felé, legalább négy, mégis reggelente van, hogy 20 percet kell várni. És hozzáteszem még nincs meleg, sőt kellemes tavaszias az idő. Kipróbáltunk minden variációt, lehetőségünk volt rá, reggel oda-vissza, 11-kor oda-vissza...

wp_20160511_11_08_56_pro.jpg

Rengeteg papírt kellett kitöltenünk: van-e ételallergia, ehet-e az iskola által szervírozott gyümölcsből, ihat-e egy pohár tejet tízórai gyanánt, fotózhatják-e és közzétehetik-e nyilvánosan, megvizsgálhatja-e orvos, vagy nővér az iskolában, elvihetik-e kirándulni külső helyszínekre stb. Sok programja van az iskolának, amikhez előzőleg bele kell egyeznie a szülőnek írásban, és ha fizetős akkor be kell fizetni előre. Ezen a héten csütörtökön volt a Fun Day, amire 2€ kértek, ezt az iskolában tartották meg, és mindenféle ugrálóváras játékot állítottak fel az udvarra, ahol egész nap ugrálhattak, játszottak a gyerekek. Persze kisebb megszakításokkal (pisi, kaja). Ez most minden osztálynak szólt az iskolában, amolyan gyereknap, amit évente egyszer megrendeznek. Egy A5 mappát be kellett szerezni, ebben üzengetnek ha valamiről nyilatkozni kell, vagy épp szeretné-e a szülő, hogy részt vegyen egy-egy programon a gyerek. Tehát aláírja a szülő, beleteszi a pénzt is a mappába, amit aztán bele a gyerkőc táskájába, és már mehet is bulizni.

fb_20160512_15_13_29_saved_picture.jpg

Megkaptuk a listát is, amiket be kellett szerezzünk. Mivel nem egész tanéves a gyerkőc, és pénzünk sincs, így jó néhány dolgot kihúzattam, és kértem, csak a fontos dolgokat kelljen most bevinnünk/megvennünk. Így popsitörlőt, papírzsepit, filctollat és ceruzát tolltartóban, kispárnát, 4 db fehér és színes kartonpapírt, fehér papírt, kifestőkönyvet és ragasztót kellett csak vinnem, és ezekből is jó néhányat itthonról csomagoltunk. Vennem kellett még kulacsot, és minden napra csomagolnom kell a kaját. Édességet, nasit és (az ételallergiásokra tekintettel) mogyorófélét nem szabad csomagolni, ezt is aláíratták.

Az oktatásról (illetve most még csak a foglalkozásokról) nem tudok még beszámolni, mert a lányom is csak egy-két dolgot ért meg. Közösen mennek pisilni, együtt esznek, kapnak tejet és mennek udvarra. Van mindenkinek egy kispárnája a délelőtt folyamán arra is rácsücsülnek, de nem tudja mit csinálnak. Azt mondta, csak ülnek... :) Gondolom mondókát tanulhatnak vagy énekelnek, de még nem érti.

wp_20160509_10_55_29_pro_1.jpg

Három napig 11-re kellett érte mennem, amolyan beszoktatás gyanánt, de mivel Magyarországon beleszagolt már a közösségi életbe, így ezzel nem volt nagyon gond, nagyon bátor volt. Második nap kicsit sírt, de gyorsan megnyugodott. Fun Day a negyedik napra esett így akkor maradhatott egész nap azaz 13:15-ig. Csütörtök este sajnos látszott, hogy beteg, folyt az orra is, így pénteken inkább nem vittem már iskolába.

Összességében véve, mivel azt látom és mondja, hogy még mindig szeretne menni, és vágyik az ottlétre, így a gyerek szempontjaiból megéri a körülmények macerája, ami persze csak engem zavar, és remélem csak kezdeti nehézségek ezek. Ő pedig lehetőleg érezze jól magát! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr868712926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is