- Élet Máltán - Málta Most -

csapvíz és egyéb nyalánkságok

2016/04/08. - írta: manapi

Beszédtéma volt a minap a máltai magyarok facebook csoportban a csapvíz, mégpedig annak kapcsán, hogy az egyik csoporttag a vízben egy elég méretes lárvát talált, lefotózta és fel is tette. Azóta egyébként több hozzászólás is érkezett a témához és a képhez. Nos, amit én megtudtam ennek kapcsán, azt most röviden összefoglalom:

A vezetékes víz alapvetően iható, de ezt csak a konyhai csapra kötik direktbe, annak is csak a hideg ága ez, hiszen a meleg víz lakáson belül általában elektromos bojlerrel van megoldva. Tehát a fővezeték - ezek után, hogy a konyhai csapokhoz leágazott - felmegy a tetőre ahol becsatlakozik a lakásokhoz külön-külön felszerelt tartályba. Ez a tartály felülről nyitható, de ha minden szakszerű (ahogy itt ez lenni szokott...) akkor le van alaposan zárva, csavarozva. Nos ebből a tartályból, immár fentről viszonylag nagy nyomással jön vissza a víz a bojlerba, és a többi vizes helységbe (wc, mosógép, fürdőszobai csap stb.). Ebből következik, hogy ha a tartály fedele sérül, vagy elviszi a szél (mint ahogy történt ez a tagnál is), elszaporodik ez-az a vízben, vagy bealgásodik. Sőt olyat is olvastam, hogy valaki arra lett figyelmes, hogy nagyon büdös a víz és sok nap múlva kiderült, egy galamb fulladt a nyitott "medencébe", és bomladozott a nyár kellős közepén. Nem is gondolok bele, hogy ebben a vízben kellene lefürdeni. Szerencsére Apa a beköltözés előtt felment a tetőre ellenőrizni, és mindent rendben talált nálunk, de ettől még nagyon nem biztos, hogy a víz tiszta benne. Ha bármi gond lenne vele, természetesen a főbérlő, vagy tulajdonos feladata kitisztíttatni, cserélni, megszerelni. 

Ettől függetlenül mi nem iszunk a vezetékes vízből sem, és mivel otthon is ozmózisos víztisztítót használtunk, és abból ittunk/főztünk, ezért ide is kihoztunk egy háromlépcsős víztisztítót. Ez elég kicsi, nem kellett nagyon szerelni hozzá, de sajnos nem ozmózisos. Ahhoz viszont, hogy a vezetékes vízből főzésre alkalmasat csináljon arra elég. Sajnos ivásra alkalmasat nem sikerül neki, nagyon érződik rajta így is hogy a tengerből nyerik a vizet, nem finom. Közeli terveink egyike, hogy beszereljünk egy komplett víztisztítót, olyat amilyet eddig is használtunk, mert pár hónap alatt vissza is hozná az árát. A palackos víz 0,15€ körül van literje, egy víztisztító ha jó áron be tudjuk szerezni és idehozatni (mert itt megfizethetetlen nekünk) szűrőkkel 3 évre olyan 200€. Meglátjuk sikerül-e úgy, ahogy azt elképzeltük és annyiért...

Sör. Apa vadássza az olcsó, de nem rossz minőségű söröket. Lidl-ben lehet kapni az ott megszokottakat, de azt nem szereti, viszont egy közeli boltban van olyan ami árban és ízben megfelel. Egyik este nézegette az összetevőket, és nini... ezen bezzeg magyarul is rajta van :).

wp_20160406_15_59_34_pro.jpg

Persze amin meg jó lenne ha rajta lenne azon nincs, csak olaszul. Vagy a kenyér, amit egyesével csomagolnak azon még olaszul se. Még egy lejárat se. Mármint a helyi, mindenki által fogyasztott máltai kenyéren.

Lépcső. Áprilisi tréfának hagyhatták meg:

wp_20160401_16_51_13_pro.jpg

Tombol a tavasz, ami azt jelenti szeles változékony idő. Hideg nincs, de egész héten jönnek mennek a felhők, néha esik is, bár nem komoly mennyiségben, és általában délutánra kisüt a nap. A hőmérséklet is kellemes napközben 18-20 fok hajnalra 15 fok körül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr108579180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is