- Élet Máltán - Málta Most -

mennyi az annyi (2.)

2016/08/31. - írta: manapi

napi kiadások

wp_20160830_16_57_24_pro.jpg

Már régóta tudom, hogy mindig a részletekben csúsznak meg a dolgaim, és ez igaz a kiadásaimra itt Máltán is.

Az e havi büdzsé 1360€. Azért több, mert Apa túlórázott itthon elég sokat, így ez megdobta a fizetését erre a hónapra. Plusz én is próbálok hozzátenni egy-két alkalmi munkával, amiből majd csurran cseppen hozzá (épp most vállaltam el egy lakás nagytakarítását 5€/óra, amivel szerintem 6-8 óra alatt végzek majd).

Általában egy nagyobb bevásárlás heti 50-100€ között szokott lenni a Lidl-ben, ritkán kétszer, de akkor 50€ alatt is ki szoktam hozni. Ebbe az élelmiszerek mellett a háztartási dolgok is benne vannak. Egy hónapban egyszer egy fagyi, vagy egy régóta vágyott festék készlet a nagylánynak, de egyébkén semmi extra nem kerül a kosárba. Konzerv kaják, tészták, néhány hűthető dolog (mivel közös hűtőt használunk Unokatesóékkal elég kevés a hely), zöldségek, sajtok, husi, hal, pelenka, wc papír stb... Nagy választék nincs, így nem kell sokat gondolkoznom, miből melyiket vegyem, de azért próbálom a jobb minőséget, és a változatosabb kajákat készíteni. Érdekes viszont, hogy rizsből a legtöbb boltban így a Lidl-ben is rengeteg fajta van (legalább hat), és tésztából is teljesen mások, mint amikhez szoktam, mindez gondolom olasz nyomásra.

A nagyobb vásárlások a követhetőbb kiadásaim, mert a blokkot általában megtartom, és ezt szoktam lobogtatni Apának a hónap végén, hogy miért nem maradt megint csak ennyi, vagy semmi pénzünk. De persze a dolog nem itt csúszik el, és ettől a hónaptól minden kis centes kiadásaimat is jegyzetelem, mert sokszor ezeknél nem kapok blokkot, vagy elvész a tömegben és előbb-utóbb kidobom. Erre már vannak nagyon okos APP-ok szerencsére windows phone-ra is, de akár vezethetném a kiadásokat egy excel táblázatba is. Nekem ez így most kézenfekvőbb, mert a teló még a wc-n is nálam van, és általában azért néhány percem szokott lenni, hogy legalább az aznapi költéseimet átgondoljam, és beírjam. És egyébként pont itt is csúszhat meg a dolog: ha ugyanis nem aznap, csak másnap vagy netán két nap múlva akarnám csak beírni a kiadásokat, máris nem emlékszem minden részletre. Az még megvan, hogy a kis zöldségesnél megálltunk, és vettünk két almát, de hogy azért pontosan mennyit fizettünk, na az már nem szokott eszembe jutni. Pont az ilyen pár centes kiadásokkal van a gond.

Most, hogy írom a napi kiadásaimat, már látom, hogy egy-két eurócska ide, egy-két eurócska oda és máris egy nap 10-20 eurócska röppen el, kenyérre, fagyira, sörre, gyümölcsre. Hétvégén szokott ez leggyakrabban megtörténni, amikor megyünk mindenfelé, és egy nap szerencsére jó hosszúra és tartalmasra szokott sikerülni. Még nincs egy teljes hónap kimutatásom, de már most sokkal jobban követhető ez a dolog. 

Így, ha Apa megkérdezi már megint mire ment el a pénz, majd jól meg tudja Ő is nézni, és remélem látható lesz, hogy nem költöttem sok butaságra (bár szerintem ezt nem gondolja, csak nem érti), egyszerűen a nem várt kiadások, és a sok apró dolog (aminek többségével Ő is tisztában van) elviszik a bevételeink nagy részét. Egy betegség, egy látogató, egy nem vár esemény, vagy éppen egy kihagyhatatlan ajánlat, simán elvisznek 10-20-50€, és a végére így tényleg nem marad mit félretenni.

Tehát tényleg éppen kijövünk ebből, nem véletlenül kéne legalább a duplája ahhoz, hogy ne aggódjunk egy fogfájáson. No, azért nem sajnálom magunkat annyira, mert jó élményeket nap, mint nap begyűjtünk (képen a Dingli szikláknál)!

wp_20160829_18_19_41_pro.jpg

Ui: Recycle Malta-val van egy teljesen jól működő olajradiátorunk, természetesen ingyen, és csak a szomszédos Mellieha-ra kellett elmenni érte! Juppí, várjuk a telet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr1211664678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is