- Élet Máltán - Málta Most -

Residence Permit Card (ID) igénylés munkavállalóknak és családjuknak (UPDATE)

2016/05/11. - írta: manapi

Azt gondolom hasznos dolog kiváltani a helyi RD kártyát (mindenki ID-ként emlegeti, de nem helyi személyit kapunk, csupán amolyan lakcímet igazoló kártyát, amin nem mellesleg szerepel néhány személyes adat, és a csipbe elrejtették a TAX és Social Security számokat is), mert ezzel sok helyen lehet igazolni magunkat, kicsit könnyebb vele az ügyintézés bárhova megyünk (orvos, hivatal, bank), és ha az ember úgyis hosszú távon tervez.. UPDATE: mindeközben épp az adóbevallásról is szó esik egy kedvelt csoportban a facebookon (Egymást Segítő Máltai Magyarok), és ennek kapcsán derült ki számomra is, hogy EU-s jogszabály, ha 3 hónapnál tovább tartózkodik valaki egy EU-s országban, akkor ki kell váltania a helyi Residence Permanent-et, és egyébként enélkül adóbevallást sem készíthet, amit pedig abban az országban kell ahol adót fizet az ember. Ha két országban, akkor kettőben készít adóbevallást is. Erről bővebben majd még később, ha aktuális lesz.

Már jó 3 hónapja elkezdtük intézni, ami abból állt, hogy Apa elment Valettába a hivatalba, ahol a markába nyomtak jó néhány papírt kitöltésre. A dolgozó részére azaz Apának Form A és Form ID 1A, a családnak Form F és mindenkinek egy Form S nyomtatványokra volt szükség, ha jól emlékszem. Innen letölthető és megnézhető pontosan mi kell, de ha bemegy az ember mindenben segítenek, és minden szükséges papírt a kezébe nyomnak, amit helyben is ki lehet tölteni és leadni. Plusz néhány dokumentumot be kell mutatni és kell is róluk fénymásolat, néhány dokumentum pedig beadandó: fénymásolat az útlevelekről, házassági anyakönyvi kivonatról, születési anyakönyvi kivonatokról a gyerekeknek, lakcímet igazoló bérleti szerződésről, ami az igénylő nevére szól. Az ETC-től egy papíros, ami igazolja a foglalkoztatást, Tax number (adószám), amiért ide lehet befáradni és egy Social Security Number (egészségbiztosítási szám), ezt a legegyszerűbb online megigényelni. ETC  (munkaügyi hivatal) majdnem minden városban, de legalább minden megyében van, ide pedig a munkáltatótól kell vinni egy papírt ami alapján kiállítják az igazolást ami majd kelleni fog az RD-hoz :). Pont. A családi részhez nem kell semmi szerencsére, nekem semmit nem kellett igazolnom, Apa után alanyi jogon megkapja az egész pereputty. Mindenkinek minden ingyen!

id-cards-ad-en-final.jpg

Szóval hazahozta, beszereztük a szükséges papírokat, csináltunk fénymásolatokat és ültünk rajta néhány hetet, aztán nekiálltunk kitöltögetni. Egyáltalán nem volt bonyolult inkább csak simán sok. 

Végül kedden 10-kor elhoztam a nagylányomat a suliból és elindultunk hárman Valettába. A megjelenés reggel 8 és 12:30 között lehetséges. Csak mellékszálként megjegyzem, hogy a buszközlekedés árnyoldalait kezdem eléggé sokszor megtapasztalni, jött ugyanis vagy 3 olyan busz fél órán belül ami nekem nem volt jó, máshová ment, és amikor végre jött egy nekünk való, akkor nem állt meg mert tömve volt, aztán jött még egy ami szintén elment (persze a sofőr kedvesen széttárta hozzá a karját ez van felkiáltással) és a 3. buszra fel is tudtunk szállni. Közel 45 percet vártunk egy órát utaztunk, nem voltam túl boldog. Apa kijött "ebédszünetre" és rohanás a hivatalba. Ott bemutattuk a doksikat, leadtuk a leadnivalót, sorban álltunk fotózáshoz és egy óra alatt kész is voltunk. 

Hamarosan érkezni fognak az értesítő levelek postán, hogy mehetünk a kártyákért újra a hivatalba, ahol átvehetjük személyesen a kártyákat, de ez már egy másik ablaknál és ide délután 2 óráig lehet menni. A levél egyébként tartalmazza majd a PIN és PUK kódokat is ami nem tudom mire jó, kb mint Magyarországon az új személyik gondolom, mert ez is csippel ellátott, azaz tartalmaz még néhány infót rólunk (adószám, tb szám stb). 

UPDATE:

Egy hét után megkaptuk az értesítő leveleket és benne a PIN kódokat, ami alapján vissza lehetett menni a hivatalba átvenni a kártyákat. Én két hét múlva jutottam csak el odáig, hogy elmenjek értük, és azóta vígan használjuk. Orvosnál már kérték.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sucess.blog.hu/api/trackback/id/tr538706634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
minden mi ezen az oldalon áll, lehet tévedés is